CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, December 28, 2010

KENAPA KITA PERLU BALIK KERJA AWAL??

~~Baca pelan- pelan dan penuh penghayatan~~

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,

"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,

Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,

Kami saling melambai sambil berlalu pergi,

Tetapi di rumah lain pula ceritanya,

Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda,

Lewat petang, tika memasak makan malam,

Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,

Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,

Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,

Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,

Sedangku berbaring di katil mendengar musik,

Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,

Begitu bersopan dan merendah diri,

Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,

Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,

Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,

Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,

Airmataku mencurah ibarat air di kali,

Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,

"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?

Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,

ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,

Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,

Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,

dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,

FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,

syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,

dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,

akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,

Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak

bijak.

Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

" HARGAILAH KELUARGA ANDA "

Monday, December 27, 2010

Homemade Mushroom Soup...

Last wiken, tatau nak masak apa buat anak2..Act dah lama terpikir nak buat homemade mushroom soup buat anak2..Aisya, Aiman suka sangat3...Aulya x penah lagi mamam mushroom soup ni..

So...ni la rupa Homemade Mushroom Soup...


sorry la ye..tak dan la nak hias cantek2...my babyku dah menangis..kebetulan time tu semua tdo..Leh la dapa siapkan soupnya..mcm tau ja my anakanda, abes ja masak terus wakeup...smelly something sedaap kot..hehehe..

Resipi Homemade Muhroom Soup:

Bahan-bahannya:
1. Cendawan Bunga - 10 batang (dikisar2 dengan pengisar kering)
2. Fresh Milk
3. Stok ayam / cube ayam (saya pakai cube ayam ja seketul)
4. Dada ayam - dipotong dadu
5. Sebiji kentang - dipotong dadu
6. Setengah batang carrot - di hiris2 panjang
7. 1/2 batang saderi - di hiris2
8. 5 sudu teh Tepung jagung ( untuk memekatkan kuah)
9. Butter untuk menumis
10. 3 ulas bawang putih di mayang halus
11. Oregano leaf
12. Blackpepper
13. 1 cawan air
14. Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya:
1. Panaskan butter. Tumiskan bawang putih bersama cube ayam/ stok ayam dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan cendawan yang telah dikisar..Masukkan sedikit air..Kacau dan biar hingga mendidih..
3. Masukkan ayam yang telah dipotong dadu, carrot, saderi dan kentang..Biar sebentar dan masukkan fresh milk..Kacau sehingga mesra dengan api yang perlahan.
4. Apabila mendidih, masukkan oregano leaf, blackpepper, garam dan gula secukup rasa.
5. Tambahkan tepung jagung (campukan dengan 1/2 cawan air)..
6. Kacau hingga pekat dan sedia untuk dihidang..

Selamat mencuba ya kawan2.....

Thursday, December 23, 2010

How to get back my nomal weight???

Pressure
Not Happy
Angry
Not Feeling Well
Scare


Lebih kurang macam tu la apa yang saya rasakan sekarang..
Berat saya dah semakin dan semakin dan semakin makin bertambah ni..
Saya takut sangat..
Tengok cermin pagi2 rasa mcm tu bukan saya..
Sangat tertekan dan hari2 dok cakap depan cermin"Gemuknyaaaaa akuuu"
Kawan2 ramai yang tegur hinggakan ada yang cakap saya preggie lg..
Aaaaaaaaaaaaaaa...uwaaaaaa..
Sangat bermasalah tuk pilih baju mana nak pakai g keje..
Ketat, kain x muat, kancing kain tercabut..mcm2 lah masalahnya..
Tshirt dah x pakai dtg opis, segan, nanti musti kena tegur..
Saya nak kembali ke berat asal saya:

Sebelum pregnant Aisya: 48kg
Lepas bersalin Aisya: 52kg

Sebelum pregnant Aiman: 54kg
Lepas bersalin Aiman: 56kg

Last berat masa mengandungkan Aulya: 69kg
Lepas pantang: 63kg

BERAT SEMASA: 66-67kg

Lihatlah kawan2..macammana ni??

Semua ni mungkin berlaku atas sebab di bawah:

1) Saya breasfeed Aulya - makan lalu..(Tapi malam saya x makan OK..hanya ambil roti n susu/milo)

2) Kadar Metabolisme saya mungkin dah menurun berkadaran dengan usia dan 3 kali dah saya deliver..

3) Pengambilan suntikan perancang keluarga...

Saya dok rasa yang no.3 ni macam sebab utama saya jadik lagu ni... Nak rancang sendr dah x berani sebab takut terbabas lagi..tak pasal2 kuar lg sorang.. Saya kena tukar alat ni..
Planning macam nak pakai IUCD ja.. After dah dengar komen2 dari kawan2 yang pakai..saya dah semakin yakin nak pakai IUCD.. Nanti nak set appointment wit Dr nak tanya lebih lanjut pasal ni..Saya risau taku apa akan jadi pada saya kalau trus ambil suntikan.. Implanon juga beri impak yang sama sebab horman yang digunapakai almost sama..
Huhu taknak la saya tanggung risiko..
"Prevention is better than cure"

Sekian..Harap kawan2 boleh bagi pendapat & berkongsi masalah ni dengan saya..


Tuesday, December 21, 2010

Teman setiaku

Hari2 g keje, balik kampung or g mana2, musti ada bersama peneman setiaku ini..

Tadaaaaaaaaaa...


Inilah teman setia saya..
Bag Astro yang ada 'Cik Chiba' kesayangan saya
Bag susu saya
Botol air gedabak saya

Lagi satu teman setia saya ialah supplement shakleeku..huhu x bawak ni n x makan akan rasa serba salah ja..

Monday, December 20, 2010

BB Curve 9300....

Saya sudah ketinggalan zaman.. Orang lain dah pakai iPhone la apa la, saya baru ja nak pakai BB.
Tu pun free company ku sayang yang bagi..TQ eNCoral..
Alhamdulillah, rezeki kan.. Saya tak kesah sangat nak hp mahal ke canggih ke murah ke..
As long as boleh tepon or msg dah kira baeek la tu.. Tapi zaman sekarang kan dah canggih manggih, boleh online facebook, twitter, ym & download suma pakai hp ja kan..



BB Curve 9300: gambar credit tu google

Friday, December 17, 2010

Toilet Training

Aisya sekarang dah 3 tahun 7 bulan..Dah nak dekat 4 tahun dah kan... Pejam celik sat ja...besaq dah anak dara saya sorg ni...
Ingat lagi pengalaman how nak train my 1st dotter ni pee & poo kat toilet..
Start train Aisya ke toilet time masa dalam pantang, bersalinkan Aiman..Time tu umur Aisya dalam 1 tahun 8 bulan..Lepas minum susu dalam setengah jam mak akan ajak g toilet.. Syuh!syuh!..kadang2 kuar kadang tak..sabaq ja la..siang tak pakai pampers cuma time nak poo, Aisya gtau.."Mama nak yak"..pakaikan la pampers..mlm memang pakai la...siang ja tak..Tapi banyak kali jugak la terlupa nak ajak g toilet, terlepas kat lantai.. Tapi pengalaman yang x dapat saya nak lupa, tiba2 time tu Aisya jerit "Nenek cakit peyooot!!".. Mak saya ingatkan kembong ke apa, letak la minyak..sekali Aisya lari g tengah2 umah..& ....hahaha abes..poo kat lantai..hihihi...Pakat gelak abes...

Then masa after pantang, balik KL, saya x tahan nak ajar, if rajin ja..dok nsery pon pakai pampers lg..Seingat saya, masa saya bersalinkan Aulya, Aisya dalam 2 tahun 11 bulan..My hubby tak pakaikan pampers & Aisya g lari pee kat toilet...Terkejot gak laa..dah pandai ni...Then, mlm pon kitaorg tak pakaikan pampers..Alhamdulillah...Berjaya..Kejot setiap 3 jam untuk ke toilet..Kalau nak poo ja still nak kena pakaikan pampers..kalau tak, peram la sampai 2 hari...kat nsery memang x penah poo sebab takot nak minta pampers.. Masa lam pantang, train lagi..kali ni ajar poo kat toilet...Tapi tak nak kat lubang toilet, poo kat lantai..Hubby & mak saya la jd mangsa..


After 2 bulan pastu, sampai daripada opis.. Tiba Aisya, "Mama, tolong bukakkan lampu toilet jap, Aisya nak berak"..Saya pon bukak la..Tau apa dia buat..Dia panjat toilet bowl..duduk sambil tangan 2 belah tahan kat blakang..Saya takot jatuh ja..Dia cakap," Takpe, Aisya boleh berak la mama"..(Anak saya ni memang pandai cakap cket ya-->KL abes)..Then dah siap dia bangun & pam flush kemudian basuh sendiri(before ni memang dah pandai basuh, cuma kena bukakkan pampers ja..start basuh sendiri dalam 2 tahun lebey)..dalam hati..Wah!! dah pandai..sapa yang ajar ni..hihi..apa lagi, terus sms baba..xcited!! anak dah pandai..

Start daripada hari tu memang x penah pakai pampers dah kalau nak poo.. Saya ada belikan seat utk kids letak kat bowl tu, tapi Aisya taknak..x selesa kot..

Now, dok pk camna nak train si abg kecit lak,,sekarang dah 1 tahun 9 bulan..
Tapi tak bapa pandai cakap lg...Kalau pampers penuh, pandai la bukak seluar n suh bukakkan pagar kat dapur..nak g toilet..Kalau poo kena tnya "AIman dah siap belum, kalau dah p toilet"..So kedek2 la jalan g toilet..Tak boleh nak agak bla nak poo sebab x bapa pandai cakap lg..Tak pe caiyok2!! Pelan2, si kakak boleh pandai sendr ja..x yah potty2 pon..hihi..



Kakak yang caring, suka nak dukong adik..
Aulya dalam 3 bulan kot

Senget2 kepala

Thursday, December 16, 2010

Ingat 5 Perkara sebelum tibanya 5 perkara

Sedikit peringatan untuk dikongsi bersama teman2.
Saban hari usia semakin meningkat dan setara dengan usia kita itu, tahap kematangan kita pun turut meningkat..
Ada tak, manusia yang semakin meningkat usia semakin menurun tahap kematangannya?? Mungkin ada tapi jarang sekali kita temui kan..
Selesai solat asar semalam, tiba2 saya teringat bait2 lagu kumpulan nasyid Raihan 'Demi Masa'.....

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati



Terdetik di benak hati, "Lekanya saya, asyik mengejar hal duniawi sampaikan tak beringat langsung dengan 5 perkara ni"..

Masa muda sekarang macam ni, apa akan jadi masa saya tua nanti

Masa tengah ada duit, belanja tak pandai beringat, apa jadik kalau tiba2 saya ditakdirkan jatuh dan tak cukup perbelanjaan..Masa tu barula nak beringat.."Dah terhantuk baru nak terngadah"

Masa tengah sihat sekarang kenala sentiasa beringat pada-Nya, Allah yang satu, Tuhan yang menciptakan sekelian alam ni.. Jangan waktu sakit baru la nak berdoa, beringat minta Allah sembuhkan cepat-cepat penyakit kita..

Masa kita masih hidup di dunia ni, waktu ni la kita harus mengatur kehidupan kita seimbang antara duniawi dan ukhrawi..Jangan dok asyik nak mengejar duniawi saja.. Di akhirat nanti macammana kita.. Ajal maut di tangan tuhan..Kita tak tahu bila kita akan mati..

Selalulah beringat dan peringatan ni untuk diri saya dan saya kongsikan bersama teman2 saya semua..

Tuesday, December 14, 2010

~~10 TIPS MENGATASI NAFSU MAKAN~~






  1. 1.

    Makan setiap 3-4 jam! Ini adalah tip mengatasi nafsu makan yang paling penting. Kenapa? Sekiranya anda makan dengan kerap, nafsu makan tiada chance untuk bergelora.

  2. 2.

    Minum air sepanjang hari. Secara semulajadi, air dapat mengurangkan selera anda untuk makanan bergula. Also, air tidak mengandungi apa2 kalori – jadi tak kira banyak mana anda minum, ia tidak dapat meningkatkan berat badan anda!

  3. 3.

    Senaman memang berkesan. Senaman mengeluarkan endorphins yang dapat suppress selera makan anda. Aktiviti senaman juga umpama reminder kepada komitmen anda untuk stay in shape.

  4. 4.

    Adakah anda stress? Stress atau tekanan hidup memainkan peranan besar dalam mempengaruhi nafsu makan. Ramai sering mencari makanan ketika stress. My adice: carilah hobby alternatif yang bole berperanan sebagai stress buster! Lawan stress …jangan layan!

  5. 5.

    Elakkan gula substitute Walaupun artificial sweeteners tidak mengandungi apa2 kalori, ia sebenarnya boleh meningkatkan keinginan anda untuk gula biasa. Jadi berhati-hati.

  6. 6.

    Adakah anda bosan? Perasaan bosan biasanya punca nafsu makan yang tidak terkawal. So jangan biarkan hidup anda bosan hahah … sertai aktiviti-aktiviti yang anda gemari. Tidak semestinya bersukan atau bersenam. Buatlah apa yang mengembirakan anda. Yang pasti, tiada sesiapa suka kehidupan yang membosankan!

  7. 7.

    Adalah anda cukup tidur? Terdapat satu kajian mengatkan bahawa kurang tidur meningkatkan nafsu makansan bergula seseorang. Betul ataupun tidak, ia adalah satu lagi sebab untuk pastikan anda memenuhi tidur lapan jam sehari.

  8. 8.

    Buah Epal Sebiji epal besar mengandungi 5g serat (fiber). Also, gula buah-buahan seperti epal tidak mempengaruhi blood sugar levels seperti gula biasa .. and sekiranya anda mempunyai pilihan, pilihlah epal hijau kerana ia kurang gula berbanding epal merah.

  9. 9.

    Kosongkan peti sejuk. Ketahuilah trigger nafsu makan anda. Sekiranya anda gemar coklat, jangan penuhi peti sejuk anda dengan pemangkin nafsu anda. Buang apa yang tidak membantu dan hanya simpan makanan di rumah yang “baik” untuk anda.

  10. 10.

    Tunggu! Yup kadang-kadang anda hanya perlu menunggu dan nafsu makan dan bereder. Macam pada bulan puasa di mana nafsu makan datang dan hilang sepanjang hari.

    Saya dapat tips ni dari Kevin Zahri.. Susah la nak control nafsu makan yang membuak2 ni..

    No 1: Saya memang jenis yang makan sekali banyak2.. kena amalkan ni kot..makan dengan kerap tapi dengan kuantiti yang sikit larr..jgn selambak terus kan..

    No.2: Ok ni x perlu risau.. satu hari saya amek kadang2 more than 3 liters..Saya amek supplement (Milk Booster Shaklee) so, kena la amalkan minum air yang banyak..Bukan air yang bergula occay! AIr kosong..

    No.3: Senaman?? X dak la saya amalkan senaman yang betul2.. Cuma naik turun tangga opis dari tingkat 4 ke 1 camtu hari2..boleh la kan.. Tapi sekarang ni dah mula nak start buat sit up mlm2..Smlm try, aduss perot saya ni dah kedepan..memang payanh sket n agak letih.. But saya akan teruskan setiap mlm...Caiyok2!! Hopefully bukan hangat2 taik ayam la kan...

    No.4: Stress ke? Kadang2 agak stress jugak la.. Biasa la dengan keja dengan nak uruskan rumah tangga dan anak2 lagi kan.. Suami saya keja shift, so kadang2 saya blk umah after maghrib, agak kelam kabut nak arrange anak2 and makan minum diorg suma.. Tapi so far sekarang saya rasa saya dah boleh manage..Xdela stress yang keterlaluan.. Sikit2 aja...

    No.5: Ini x kot..

    No.6: Ya kadang2 saya rasa agak bosan... Husband just cuti weekend sekali saja dlm sebulan.. So, aktiviti kat luar bersama anak2 tu kurang.. Cuma anak2 beraktiviti bersama mama kat umah ja... hihi..

    No.7: Rasanya tak kot.. Setiap akan bangun untuk BF my bb Aulya.. ada dalam 3-4 kali.. Tapi saya akan kerap bangun dalam pukul 2-3 pagi utk amek minuman n roti.. rasa lapar time tu sebab saya sekarang dah kurang amek dinner..Then baru nak tdo ja my baby merengek nak minum...kekeke so, tdo pon ala2 tdo2 ayam ja...Tapi Alhamdulillah, after saya jumpa produk Shaklee Set B, even tak cukup tdo, saya stil rasa bertenaga.. xdak la rasa lembik semacam ja...Biasala ada anak2 kecik, no wonder la tdo tak brapa mencukupi...

    No.8: Kadang2 saya amek tapi epal merah.. Makan time otw nak g keje lam kete..

    No.9: Alamak! ni yang payah ni.. Peti ais slalu ja penuh..huhuhu

    No.10: Tunggu...Ya, ni la saya buat mlm2.. After smp rumah dr opis, sayam loading suma barang2 n anak2..then buat susu diorang, tengok tv jap n BF Aulya..Kasik Aulya tido..memang x sedar pon time kol bapa... Tutup Lampu n bagi Aisya n Aiman tdo.. So x terasa sangat..Dengan saya pon tdo skali..


Thursday, December 9, 2010

Selamat Hari Jadi Mak!!

SELAMAT HARI JADI MAK!!

Semalam hari jadi mak saya 08 12 10..
Moga Allah panjangkan umur mak..
Moga Allah panjangkan rezeki mak..
Moga mak sentiasa dilindungi dan rahmati oleh Allah senantiasa..


Dah 59 Tahun dah mak..
Tak dak hadiah apa yg istimewa pun untuk mak..
Hanya doa yang dipanjatkan kepada Allah untuk mak agar mak diberkati-Nya..

Doa Untuk Ibu Bapa:


Wednesday, December 8, 2010

Bila kolam ikan jadik kolam mandi...

Balik kg raya haji lepas, mak saya gtau kolam ikan dah siap..hihi xcited la nak balik tengok.. Jumaat raya ke-3, mak buat kenduri korban cket.. Amek tumpok(sebahagian) lembu.. Meriah la, anak2 buah semua berkumpul..yang kecik besaq suma ada.. Yang bestnya, pakat lepak kat kolam ikan (idea mak la ni, busan...Xdak sapa kat umah..mak n ayah ber2 ja..leh la berkelah kat kolam ikan kalau bosan2)..

Pokok Kiambang banyak...hihi ada ikan puyu ja..hihi




Yeah!! Korban pertama...segan2 pulak Aiman..





Tengok, pemerhati2 yang teringin nak terjun..Ouh, ni kakak sulung saya..Kak Biah..(Sorang ja kakak yang saya ada..


Mula dah..Stat ngn kocak2 ayaq..yehaaaaaaaa..

Korban kedua..Si kakak pon turut serta...Jom ronda2..


Sempat posing ngn Ayah & Mak saya & anak2 buah..




Sedondon lak.. peace baba...





Wit anak2 buah yang dah besaq2...sama ja tembam semua,,


Aulya bucok2 ngan tok...sonot tengok abg2 n kakak2 main air...

Tuesday, November 23, 2010

Anakkuwiraku 2010 Contest...

Pucuk di cita ulam mendatang..
Ewah2!! Tengok la hadiah menarik dari Anakkuwiraku 2010 Contest ni..
Bukan calang2 hadiah u olss..Tadaaa ->
*
*
*

PENAPIS AIR PORTABLE from SHAKLEE
SHAKLEE BEST WATER

2 x HADIAH UTAMA
sebuah penapis air portable
Shaklee Best Water yang berharga RM2300.

4 x HADIAH SAGUHATI : Vitamin C 500mg

10 x HADIAH BONUS untuk BLOGGER/ FACEBOOK : Container Lock & Lock

Syarat Peraduannya mudah saja.
Anda perlu membeli Full Pack Set B ATAU mana-mana pembelian fullpack vitamin dengan harga minima RM240 MELALUI ID 395863 ATAU pembelian 3 trial pack dari blog ini dalam tempoh peraduan iaitu dari 26 September 2010 - 30 November 2010.
Setiap pembelian bernilai RM230 melayakkan satu penyertaan dan seterusnya..
Boleh refer Anakkuwiraku.

Hanya tinggal 6 hari saja lagi..Tarikh Tutup peraduan 30 Nov 2010..
Jom la korang!!


Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidil Adha..

Salam Aidil Adha buat semua umat Islam di seluruh dunia..


Ibadah Korban dan Kelebihannya...

Apakah yang dimaksudkan dengan ibadah qurban?

Makna qurban atau disebut al-udhiyyah ialah binatang yang disembelih pada waktu Dhuha. Manakala penegertian dari segi hukum syara’ ialah binatang ternakan seperti kambing,lembu atau kerbau yang disembelih pada Hari Raya Adha atau pada hari-hari Tasyrik ( 11,12 dan 13 Zulhijjah ) dengan niat untuk menghampirkan diri kepada Al’Lah s.w.t.

Sekiranya kalau kita meneliti maksud qurban yang sebenar yang dikehendaki oleh Islam iaitu “Mendekatkan diri kepada Al’Lah s.w.t”, maka seharusnya kita insaf bahawa ianya suatu tuntutan untuk diri kita sendiri. Ianya merupakan suatu ukuran ketaqwaan terhadap hamba-hambaNya. Tidak boleh sesekali kita berqurban kerana atau untuk seseorang, atau sesuatu yang selain daripada Al’Lah s.w.t, sebagaimana kita tidak dibenarkan mengerjakan solat untuk seseorang.

Al’Lah berfirman :
‘Maka bersolatlah kamu untuk Tuhanmu dan bersembelihlah (berqurban untuk Tuhanmu)’(Al-Kausar : 2 )

Jelas di sini, Al’Lah s.w.t meletakkan ibadah qurban itu bersebelahan dengan perintah solat, agar difahamai dalam makna yang betul.
Jadi, tanggapan pada hari ini bahawa qurban itu bertujuan untuk memberi makanan pada orang msiskin, satu konsep yang silap. Konsep ini menyebabkan hilangnya kesuburan dalam melaksanakan ibadat qurban khususnya dalam suasana masyarakat yang mewah kerana keperluan manusia untuk menerima daging qurban itu bukan sesuatu yang terdesak. Insya Allah, Hal ini akan lebih difahami apabila kita melihat fadhilat berqurban. dan kita dapat melihat betapa pentingnya ibadah ini perlu dilaksanakan. Ianya lebih diperlukan kepada sipelaksana daripada sipenerima.


Bagaimana dan bilakah hendak melaksanakannya?

Pelaksanaan ibadah qurban boleh di lakukan dengan menyembelih sendiri haiwan ternakan atau mewakilkannya kepada pihak lain. Waktu bagi melakukan ibadah ini hanya pada hari yang di khususkan oleh syara’ iaitu pada mana-mana diantara 10, 11, 12, dan 13 Zulhijjah setiap tahun.

Apakah hukum melaksanakan ibadah qurban?

Hukum melaksanakan ibadah qurban adalah sunat muakkad. Ini bermakan ia adalah ibadah sunat yang sangat-sangat di tuntut oleh Islam keatas umatnya untuk di lakukan jika berkemampuan.

Apakah kelebihan melaksanakan ibadah qurban?

Antara fadilat dan kelebihan berqurban itu ialah:

1. Keampunan.-Titisan darah qurban yang pertama adalah merupakan pengampunan bagi dosa-dosa yang telah lalu iaitu sebagai penebus dosa yang telah dilakukan. ‘Imran bin Hushain radhiallahu ‘anhushallallahu ‘alaihi wasallam bersabda kepada Sayyidatuna Fatimah radhiallahu ‘anha: meriwayatkan bahawa Rasulullah
Maksudnya: “Wahai Fatimah! Pergilah ke tempat (penyembelihan) qurbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu adalah merupakan pengampunan bagimu di atas dosa-dosamu yang telah lalu.”

(Hadis riwayat al-Hakim)

2. Kebajikan (hasanah) yang dikurniakan kepada orang yang berqurban adalah sebanyak bulu binatang yang diqurbankan. Zaid bin Arqam radhiallahu ‘anhu meriwayatkan:
Maksudnya: “Para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bertanya: “Wahai Rasulullah! Apakah yang ada pada qurban itu?” Rasulullah menjawab: “Ia adalah sunnah bapa kamu Ibrahim” Mereka berkata: “Apa yang akan kami perolehi darinya wahai Rasulullah?”Rasulullah menjawab: “Bagi setiap helai rambut satu kebajikan” Mereka berkata: “Bagaimana pula dengan bulu wahai Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “Bagi setiap helai bulu satu kebajikan.”

(Hadis riwayat Ibnu Majah)

Pengertian kebajikan (hasanah) mempunyai maksud yang berbeza-beza di kalangan para ulama ahli tafsir. Hasanah adalah satu perkataan yang mempunyai maksud yang subjektif. Banyak penjelasan daripada mereka tentang tafsiran kalimah ‘hasanah’. Antaranya:

Ibnu Katsir rahimahullah berkata: “Kebajikan atau kebaikan (hasanah) di dunia itu meliputi semua yang bersifat keduniaan seperti sihat, selamat, tempat tinggal yang luas, isteri yang baik, rezeki yang banyak dan sebagainya. Manakala hasanah di akhirat pula, yang paling tinggi ialah masuk syurga dan selanjutnya semua kebahagiaan yang menjadi pelengkap kehidupan dalam syurga itu.”
Menurut al-Qadhi al-‘Iyadh rahimahullah, maksud hasanah itu ialah ni‘mat iaitu sama ada ni‘mat dari segi limpahan kurnia di dunia atau limpahan kurnia di akhirat atau ni‘mat terpelihara dari siksaan.
Manakala menurut Imam al-Qurthubi rahimahullah, maksud hasanah ialah iman. Sebagai contoh, barangsiapa yang mengucapkan syahadah, maka baginya setiap amalan kebaikan yang dilakukannya di dunia ini akan digandakan dengan sepuluh ganda dari segi pahalanya. Abu Dzarr radhiallahu ‘anhushallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: meriwayatkan bahawa Rasulullah
Maksudnya: “Allah ‘azz wa jall berfirman: “Sesiapa yang datang (melakukan) satu kebajikan, maka baginya sepuluh ganda pahala sepertinya dan Aku (Allah) akan menambahnya lagi.”
(Hadis riwayat Muslim)

3. Darah qurban yang tumpah ke bumi akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah subhanahu wa ta‘ala. ‘A’isyah radhiallahu ‘anha meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Maksudnya: “Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Qurban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang qurban). Sesungguhnya binatang qurban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah qurban itu sebelum darah binatang qurban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah qurban kamu.”

(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Dalam kesemua fadilat yang telah sebutkan, tak ada cerita nak bagi orang makan. Semuanya dapat pada pelaksana. Oleh yang demikian, peluang melakukan ibadat qurban yang hanya datang beberapa hari dalam setahun di bulan Zulhijjah tidak wajar diabaikan dan dilepaskan peluang yang tidak ternilai itu begitu saja. Walaupun berqurban itu hukumnya hanyalah sunat sahaja iaitu sesiapa yang melakukannya mendapat pahala dan sesiapa yang meninggalkannya tidak berdosa, namun demikian kita hendaklah melihat perkara sunat itu dari perspektif yang berbeza bahawa sesiapa yang meninggalkannya “Alangkah ruginya!”. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang berkemampuan yang mana menurut Imam asy-Syafi‘e: Tidak ada kelonggaran untuk meninggalkan (ibadat qurban) bagi orang yang mempunyai kemampuan. Jika ditinggalkan juga, maka hukumnya adalah makruh.

Apakah binatang-binatang ternakan yang dibenarkan untuk pelaksanaan ibadah qurban dan aqiqah?

Binatang-binatang ternakan yang di benarkan untuk pelaksaan qurban dan aqiqah ialah seperti unta, lembu, kambing, kerbau, kibas dan yang seumpama dengannya.

Berapa bilangan (ekor/bahagian) haiwan ibadah qurban yang di galakkan?

Bagi setiap seekor lembu, unta atau kerbau itu boleh dibahagi kepada 7 bahagian. Bahagian paling sedikit yang harus dalakukan oleh seseorang itu adalah satu bahagian dan tiada batasan untuk bilangan paling banyak. Seseorang muslim itu boleh melaksanakan ibadah qurban ini sebanyak mungkin mengikut kemampuannya. Adapun bagi kambing pula, bagi seekor kambing tidak boleh dibahagi mengikut bahagian seperti lembu. Maka bagi setiap kambing itu adalah untuk seorang muslim sahaja.

Monday, November 15, 2010

PTPTN: PERMOHONAN PERTUKARAN PINJAMAN ( 3% ) KEPADA PEMBIAYAAN UJRAH ( 1% )

Pernah tak anda semua dengar mengenai pertukaran pinjaman 3% kepada ujrah 1%?
Jika pernah dengar sebelum ni mengenai ujrah 1%, sudahkah anda berdaftar??

Ujrah ni memberi peluang kepada peminjam2 untuk melangsaikan pinjaman dengan kadar faedah yang lebih rendah..Cuba korang tanya Uncle Google or boleh usha2 blog my fren Ruby .

Kalau korang nak buat pendaftaran, boleh bukak melalui URL ni:

- Korang kena isi no ic & emel.


Then lepas tu, PTPTN akan auto submit emel untuk kita buat pengemaskinian maklumat serta pengesahan. Macam kat bawah ni..

Korang klik pada sila klik kemudian korang kena kemaskini:
1. Butiran Peribadi
2. Butiran Bapa Kandung
3. Butiran Ibu Kandung
4. Butiran Pekerjaan

Lepas tu, korang tekan Ya pada butang merah dan maklumat korang akan dipaparkan. PTPTN akan menghantar emel kepada korang memaklumkan bahawa:

Permohonan anda telah diterima dan akan diproses. Keputusan permohonan akan dimaklumkan melalui emel.

Saya dah, korang bila lagi?? jom2!!



Monday, November 8, 2010

Boring-boring Hujung Minggu...

Ujung minggu yang membusankan...hihi.. update gambo anak ja..

Adoiya!! Aulya kena lanyak...


Tomei2 Aulya seronot apa tatau...jerit tamau mau

Peace~~

Tak sopan la anak mama ni...

Busan la mama...huhu

Buat apa tu kakak...Dok bisik kat Aulya, satg petang kita g nek buaian...
Sekali baba dia koi 10 mlm bru blk..Nek buai kat umah ja la Kakak..huhuhu

Tengok citer apa tu aiman..."Goaaaal"..

Aulya dah 6 bulan setengah

Best fren yang sokmo2 gado..



Sedap sangat ka jari tu dik...

Wednesday, November 3, 2010

Amalan membaca 2 ayat akhir Surah Al-Baqarah


Keterangan dan Petua Beramal

1. Perlindungan Daripada Segala Kejahatan

Abu Mas'ud al-Badri r.a. berkata bahawa Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam telah bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa membaca dua ayat daripada akhir surah al-Baqarah, maka cukuplah baginya (daripada hal-hal yang membencikan. Dan menurut sebahagian pendapat, sama dengan bersembahyang."
(Riwayat Bukhari & Muslim)

2. Dikabulkan Permintaan

Ibn Abbas r.a. bercerita bahawa pada suatu ketika Jibril berada di sisi Nabi Shallallahu 'Alaihi Wasallam, tiba-tiba terdengar suara daripada atas, maka ia mengangkat kepalanya dan berkata:

"Ini sebuah pintu di langit, pada hari ini dibuka, dan turun seorang malaikat, memberi salam dan berkata: Bergembiralah dengan dua cahaya penerangan yang diberikan oleh Allah kepada-Mu dan belum pernah diberikan kepada seorang Nabi yang sebelum kamu, iaitu Fatihatul Kitab dan akhir surah al-Baqarah. Tiada engkau membaca satu huruf daripadanya, melainkan pasti permintaanmu diberi."
(Riwayat Muslim)

Fadhilat ayat dari Surat At-Taubah~~




Fadhilat Ayat 128-129 Surah at-Taubah

1. Ayat ini boleh memanjangkan usia dengan izin Allah jika dibaca secara berulang-ulang kali.

2. Jika dibaca 7 kali setiap hari maka ia boleh memudahkan urusan dunia dan akhirat.

3. Jika dibaca pada pagi, ia boleh menjauhkan ancaman untuk hari itu, begitu juga jika dibaca pada waktu petang, boleh menghindarkan ancaman pada waktu malamnya. Insya-Allah.

4. Ayat ini juga boleh menambah keteguhan iman seseorang itu kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala.


Monday, October 25, 2010

Sweet Sour Ujung Minggu...

Masak ni ja untuk ujung minggu.. Bubuq caca tu makan ngn nasik lemak time breakfast..
Wat nasik lemak n bubur caca sebab nak kasik bekas balik kat jiran..
Malu beb, dah seminggu dah tak kasik2 balik g..hihihi..

~Bubur Caca~

~Sup daging~
-untuk anak2-

~Sweet Sour Siakap~

Salad lagi..

Nak update gambo mix salad yang buat minggu lepas sebenarnya.. Tapi kali ni salad tak campur ayam & telur. Campur buah-buahan pulak..



Tambah biskut creaker Hup Seng cket.. Fuh best! Cuma x letak yam n telor gantikan dengan buah.. aku letak avocado, sunkist n epal.

Selamt Mencuba~~

Friday, October 22, 2010

Menu Hari ni: MIX SALAD

Tak sempat snapo gambo tadi.. Tak cun ah..Salad dah layu cket.. G campur mayonis terus pagi tadi..yela aku buat pagi tadi before g opis..Ni resipi Mix Salad:

Gambar hiasan dari pak cik Google:
~Aku pakai salad2 ni la..atau lebih dikenali dengan 'Lettuce'~
Bahan2:

4 helai purple salad
4 helai salad biasa
4 helai daun kobis bulat hijau..
6 biji tomato ceri
** aku beli semua ni kat giant..Siap pack dah..Balik potong2 ja..
Isi ayam (potong leper2)
1 @ 2 biji Telur
4 sudu besar Olive Oil - (2 sudu utk menggoreng dan 2 sudu utk digaulkan dalam salad)
Thousand Island
Tobasco
Oregano Leaf
Black Pepper

Cara nak buatnya:

1. Potong semua daun2 salad dan tomato tadi.. Ikut suka hati la..nak besar or kecik. Campurkan semua ke dalam satu bekas.
2. Panaskan air dan rebuskan telur hingga masak. Kemudian, panaskan kuali dan masukkan olive oil. Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak (boleh gaulkan ayam dengan sedikit garam).
3. Gaulkan semua bahan2 salad dan ayam bersama dengan mayonis, tobasco, olive oil, oregano leaf dan black pepper. Ikut sesedap rasa ok.. Kupas Telur yang dah masak n boleh la potong sesuka hati dan letakkan di atas salad tadi..

OK siap utk dimakan.. kenyang sangat..Alhamdulillah..



Thursday, October 21, 2010

My 1st day on diet...

Saya tengah lunch ni sebenarnya.. Hari ni mls lak nak g pantry..makan depan pc sajork.. Sebabnya, saya dah start diet today....yeeehaaaa!!!..


Before Breakfast
- B Young (Morning): 250ml
- Air kosong 1 gelas

Breakfast - 1 hour after B young
- Shake Herbalife (F1(choc)+F3: 250ml
- Roti gardenia: 2 keping
- 300 ml air kosong

Before Lunch
- B Young evening
- A glass of water

Lunch- 1 hour after taking b young
- Oat
- Sayur: Kobis+tomato+jagung
- Ayam paprika
- Begedil

TADAAA........(sila abaikan kecomotan di bawah)



Saya dah berazam nak diet betoi2 ni... Diet2 jugak..tapi jgn diet smp x makan... Nanti metabolisme kita turun..ssh nak cerna makanan..
Dalam masa yang sama, saya still cont BF.. Hopefully EBM mencukupi untuk BB Aulya...

Wednesday, October 20, 2010

FOR THE REST OF MY LIFE

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah



p/s:: Aku suka lagu Maher Zain ni : )