CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, December 23, 2010

How to get back my nomal weight???

Pressure
Not Happy
Angry
Not Feeling Well
Scare


Lebih kurang macam tu la apa yang saya rasakan sekarang..
Berat saya dah semakin dan semakin dan semakin makin bertambah ni..
Saya takut sangat..
Tengok cermin pagi2 rasa mcm tu bukan saya..
Sangat tertekan dan hari2 dok cakap depan cermin"Gemuknyaaaaa akuuu"
Kawan2 ramai yang tegur hinggakan ada yang cakap saya preggie lg..
Aaaaaaaaaaaaaaa...uwaaaaaa..
Sangat bermasalah tuk pilih baju mana nak pakai g keje..
Ketat, kain x muat, kancing kain tercabut..mcm2 lah masalahnya..
Tshirt dah x pakai dtg opis, segan, nanti musti kena tegur..
Saya nak kembali ke berat asal saya:

Sebelum pregnant Aisya: 48kg
Lepas bersalin Aisya: 52kg

Sebelum pregnant Aiman: 54kg
Lepas bersalin Aiman: 56kg

Last berat masa mengandungkan Aulya: 69kg
Lepas pantang: 63kg

BERAT SEMASA: 66-67kg

Lihatlah kawan2..macammana ni??

Semua ni mungkin berlaku atas sebab di bawah:

1) Saya breasfeed Aulya - makan lalu..(Tapi malam saya x makan OK..hanya ambil roti n susu/milo)

2) Kadar Metabolisme saya mungkin dah menurun berkadaran dengan usia dan 3 kali dah saya deliver..

3) Pengambilan suntikan perancang keluarga...

Saya dok rasa yang no.3 ni macam sebab utama saya jadik lagu ni... Nak rancang sendr dah x berani sebab takut terbabas lagi..tak pasal2 kuar lg sorang.. Saya kena tukar alat ni..
Planning macam nak pakai IUCD ja.. After dah dengar komen2 dari kawan2 yang pakai..saya dah semakin yakin nak pakai IUCD.. Nanti nak set appointment wit Dr nak tanya lebih lanjut pasal ni..Saya risau taku apa akan jadi pada saya kalau trus ambil suntikan.. Implanon juga beri impak yang sama sebab horman yang digunapakai almost sama..
Huhu taknak la saya tanggung risiko..
"Prevention is better than cure"

Sekian..Harap kawan2 boleh bagi pendapat & berkongsi masalah ni dengan saya..


6 comments:

Salbiah bt Karim said...

rose, try pakai premium beautiful, hehe :). ramai yg kata berkesan.

Rosmariza Abdullah said...

hihi pandai akak..dalam planning tuk pakai..Kakak ipar saya pakai, slim melim after bersalin...tengah carik buyer sapa yg nak beli...kalau akak nak gtau la...installment..leh kaw tim..hehehe..promote lak...

Salbiah bt Karim said...

akak br pakai 4 hari, hehe. dh habis cara nk kuruskan badan.last2 pujuk en suami beli premium beautiful ni. 4 5 kali pujuk gak sbb dia x bg beli mahal sgt. last2 termakan gak pujuk. malu la sbb semua org tya peknen ke? hehe.

NoRaiNi aHMaD said...

ros,hg juai pb ka? aku mcm bercadang2 juga nk beli n nk pakai after deliver nnti..huhuu..baru anak sorg, tp dh montel mcm anak 10.huhuu

Rosmariza Abdullah said...

Aini...aku ada juai..
kalau hg nak leh booking dlo xpa..t dah deliver amek..
nanti ang cnfrmkan ngn aku balik k...
hang kata hg montel..aku ni tembon dah tau dak..huhu..asyik kena tgoq ja...

LanaBusyBee said...

ros, nk komen sket, susah la nk baca blog hang,sbb hang transparentkan bg tuh huhuhu...

aku nk gak la wes, tapi nnt aku tnya laki aku dulu na hehehe