CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, September 22, 2010

Kesan Ubat Perancang or memang aku dah gemuk???

Pagi2 lagi dah kena tegur..huhuhu..

KakZatil: "rose, awak dah semakin berisi la...pakai baju pon seksi ja.."(hahaha, ketat la tu maksudnya). Kak Zatil nsery & naimah yang tegur..

Saya : "Mmg pon akak, tengoklah lengan saya ni, besar semacam ja..susah la nak trn .Dah cuba makan mcm2 menda tp x menjd gak..

Agaknya sebab kesan dari pengambilan suntikan perangcang keluarga kot. Ntah la...saya pon x pasti. Dlo, after bersalinkan Aiman, xdak lah terlalu nampak yang badan saya ni berisi. Tapi lepas selamat bersalinkan Aulya.. Lengan saya memang nampak berisi. Tambah2 lagi kalau saya pakai tshirt muslimah tu..memang fit abesla kat lengan ni...
Cutting badan plak, alahai toksah dok cakaplah, lari abes. Bayangkanlah seluar maternity saya pakai time pregnant dlo ketat..huhuhu... Seluar lain tu ada la sehelai dua yang boleh lg la nak push2 bagi lepas bontot ni.. adei seksaan..

Tapi yang peliknya, tnya hsbnd, saya ni gemuk x? hahaha boleh lak dia jawab, xla mantap...kekeke..mantapla sangaaat, sampaikan baju2 bnyak x muat..Hari2 nak dtg opis, dok menerai mcm2 baju, alih2 x muat pakai ja la baju mana yg slalu pakai.. Dah x dak mood dah nak memilih baju... try ja x lepas...

Tengok la list berat saya dari before kawin sampai skrg:

Masa belajar kat UKM: 48 - 50 kg
Pas bersalinkan Aisya: 52kg
Pas bersalinkan Aiman : 56kg
Sekarang lepas bersalinkan Aulya : 63kg (dari lepas pantang smp sekarang sama ja- 5 bulan dah)

Orang lain semakin menurun, tapi saya...sekali bersalin berkali2 naik x payah nak trn...Hopefully berat tak naik dah.. saya nak kasik trn atleast dapat 55kg.. Tapi buat masa la ni, saya tgh breastfeed Aulya, so x leh la diet sangat. Kena makan makanan yang berzat. Saya ada ambil product Shaklee yang baru. Lechitin. Lechitin ni banyak kelebihan jugak. Selain dari boleh menolong pengeluaran lemak dari sel ia juga mengandungi asid lemak penting serta Kolin & Inositol untuk rangsangan urat (neuron otak). Cuba baca post dari Kak Ita ni: Demo Lechitin

8 comments:

Salbiah bt Karim said...

hye rose, just nk share pengalaman la.
pernah amek ubt perancang, selera makan bertambah menyebabkan berat badan naik.
lepas tu amek suntikan perangcang, sama gak, selera bertambah dan berat badan naik jgk. so last2 pakai iud, berat maintain, walaupon x turun2 hehe.

Rose Onion said...

Akak sekarang pakai iud ek? ok tak? saya mcm takut sket iud. planning pakai injection 2 bulan ja ni..bulan 10 ni nak pasang implan.. akak tau x pasak impact implan ni? Risau sangat berat badan naik mendadak..

Salbiah bt Karim said...

rose, akak dl plan nk pasang implan. tp nurse cadangkan amek suntikan dl, tgk serasi ke x ngan badan. kira dia test ngan suntikan dl la, sbb kandungan suntikan tu sama ngan kandungan implan. berat masa tuh 60kg, nurse kata kalo berat naik x leh pasang, takot x sesuai, amek 2 kali je suntikan sbb berat badan naik.pastu trus g pasang iud sbb x berkaitan ngan hormon.

Rose Onion said...

Ouh, saya pon nurse advice try suntikan dlo.Nak tgok seswai ke tak, n kalau berat badan naik, nurse ada cakap x boleh pakai implan. saya dok timbang, rasa cam naik ja pas raya ni...Akak, selesa tak pakai iud? ada rasa sengal2 tak? Sebab dlo Kak Suzana Saat ada pakai Implan. Dia gtau x seswai sbb mempengaruhi hormon dia.. Dia cakap mcm slalu nak marah2. Then dia tukar pakai iud.

Alida Ali said...

Kita serupa...tp akak sorang tu je sampai skrg dari sblm mgandung 48-50 skrg ni 60++...leh la join club 60++ hehe...

Rose Onion said...

Hihi akak mana lak tu kak ida? tu club 60++...kekekeke

Salbiah bt Karim said...

suntikan ngan impan sama je hormon dia. mmg rasa selalu nk marah2, moody je sentiasa. terlebih hormon kot, hehe.

ida, sy nye tips nk kurus snng je, kena mengandung n beranak lg. hehe. bayangkan lepas beranak anak 2nd dl berat 53kg je, skang?? dh naik 10kg.

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik.. ��