CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, July 27, 2010

SAKIT MATA..

Last 2 weeks company saya ada buat satu event. Lebey kurang ala-ala Family Day jugakla..
Awal-awal lagi dah plan ngn husbnd..kononnya nak pegi la.. Alih2 disebabkan 'sayangku' WRD yang masih sakit terlantar kat workshop, so saya pun tukar plan. Hari Jumaat 13/07/10 dah plan2 ngn Kak Seli n Kak Lili. Esok tu nak bawak Aisya & Aiman. Mula2 ingat nak bawak bb Aulya ja la.. Tapi pk2 balik cam cian lak ngn anak2 2 orang lagi tu..Yela kalau bawak depa best cket.. Banyak aktiviti utk kids.. Ada hadiah best2 pulak.. Aisya musti ska.. Aiman?? hurmm belasah ja...tatau apa sangat lagi..hihi..

14/07/10.. 7.00pagi..Cik As telefon.. Nak dapatkan cnfrmation la kononnya..Nak tau saya ni jadi pegi ke x.. Last2 plan saya dah x jadi.. Mlm tu Aiman demam..badan pon cam agak panas.. Memang x pegi la jawabnya.. Mana la nak sampai hati mama ni nak tinggai anak yang demam kat umah ngn baba dia..

So.. cam biasa, plan dah x jadi.. bersiap2 lah saya kat dapur.. Buat breaskfast, masak bubur & buat susu anak2.. then pump EBM Aulya..
Aiman ni stail bangu awal2..paling lewat koi 7.30 pagi cam tu da bangun.. Masak la saya bersama assistant saya yng sorag tu..

Tup2 masa tengah breakfast biskut hupseng celup susu anmum, nampak mata aiman laiiin sangat.. Cam berair, n keluar taik mata...saya memang dah x sedap hati.. Before tu, memang kat Nursery anak-anak saya ramai yang dijangkiti penyakit mata ni.. Saya hampir ingat dah x kena dah lama berjangkit, tapi anak2 saya chat ja. Sekali memang betoi, Aiman dah kena Sakit Mata Merah.. 2 hari lepas tu hsbnd saya pulak yang kena.. Saya, Aisya n bb AUlya masih sihat. " Ya Allah! Peliharalah kami ini daripada segala penyakit yang memudaratkan" Amiiin... Moga AIman & baba cepat sembuh..

Kat bawah ni ada tips untuk ubati penyakit mata ni selain daripada ubat doktor:

Dapatkan teh bunga dari kedai singseh dan rebus hingga menggelegak.Setelah itu campurkan sedikit dengan gula untuk di buat minuman.

Insyaallah dalam masa 2 hari merah dan bengkak di mata cepat surut . Dan dalam masa yang sama anak kita mungkin cirit sedikit sebab panas badan dah mula keluar ( sakit mata boleh buat kanak-kanak demam dan suhu badan naik ). Jangan risau dengan keadaan ni sebab itu maknanya sakit matanya dah mula nak sembuh.

Lepas ni siapa-siapa yang anaknya sakit mata boleh cuba ya.

Selain itu boleh juga amalkan membaca Selawat Tafrijiyah. Ni sebenarnya petua mak saya. Boleh amalkan dalam doa harian bagi menjaga mata kita.

2 comments:

YOI said...

rose, orang aritu pon sakit mata. 2 minggu. Nasib baik anak tak kena. Kena lebih hati2. Mata, lepas lap, buang tisu2. Basuh tangan before pegang anak. dan jangan cium2. takut jangkit..

Rose Onion said...

Huhu..tu la..takot sangat.. Tapi x boleh la...musti nak cium2 anak gak..lagi2 lah ngn baby.. tapi rose slalu ja cuci tangan anak2..Dah dekat satu nursery kan berjangkit..